27 Kasım 2017 Pazartesi

IQ’su Einstein’dan Bile Yüksek Olan Otizmli Jacob Nobel Ödülü Yolunda İlerliyor


Jacob Barnett’in anne ve babası, çocuklarını okula kayıt ettirmeye götürdüklerinde, çocuklarının öğrenme güçlüğü yaşadığını ve okulda öğrenemeyeceğini söylediler. Oğullarını derhal doktora götüren aile, Jacob’da Asperger sendromu olduğunu ve sadece kendi ayakkabılarını bağlamak gibi basit şeyleri öğrenebileceğini öğrendi. Oysa annesi, Jacob’ın doktordan eve gelene kadar varolan bütün sokakların isimlerini ezberlediğini gözlemledi.
Jacob’ın inanılmaz bir hafızası vardı. Jacob tüm bir lise müfredatını iki hafta gibi kısa bir sürede öğrendikten sonra üniversiteye başvurdu.
Jacob bugün kuantum fiziği üzerine master yapan en iyi öğrencilerden biri. Ve ders saatlerinden sonra sınıf arkadaşlarına nezaketen ders veren bir “harika” çocuk. Annesi Kristine Barnett ise esprili bir şekilde şöyle diyor: “Okulda matematikten hep kalırdım. Jacob’ın bana benzemediği kesin.”
Jacob Barnett 2013 yılında “Bildiklerinizi Unutun” isimli unutulmaz bir TED konuşması yaptı ve bu konuşma en çok izlenen TED videolarından biri oldu. (Türkçe altyazılı konuşmayı şu linkten izleyebilirsiniz: https://ed.ted.com/on/SCEZRWIm) 170 IQ’su bulunan Jacob kendi kendine kalkülüs, geometri ve trigonometri öğrendi. Hem de sadece bir hafta içinde! Matematikteki en ileri düzey konseptlerden bazılarıyla uğraşarak üniversite profesörlerini şaşırttı.
Jacob dokuz yaşında Einstein’in Görecelik Kuramı üzerine çalışmak için Purdue Üniversitesi’ne gitti. Princeton Üniversitesi’nden Prof. Scott Tremaine Jacob için şöyle diyor: “Jacob’ın şu an üzerinde çalıştığı teori, astrofiizik ve teorik fizikteki en zor problemleri içeriyor. Bunları çözen kişi Nobel Ödülüne layık görülecektir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder